SZKOŁA KOLARSKA
Zważywszy na specyfikę sportu wytrzymałościowego, jakim jest kolarstwo należy zastosować odpowiedni sposób odżywiania celem maksymalizowania efektów treningowych.
W diecie kolarza najważniejsze są węglowodany, które dostarczają właściwej dawki energii w postaci glikogenu, który odżywia mięśnie podczas treningu.
Glikogen to wielocukier, który składa się z połączonych ze sobą cząstek glukozy.
Gromadzony jest głównie w wątrobie, oraz w mniejszej ilości w tkance mięśniowej.
Zawartość węglowodanów w diecie kolarza powinna stanowić 55-65% i zależy od intensywności wysiłku oraz czasu jego trwania.
Należy zwrócić uwagę, aby spożywać głównie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, zwłaszcza w posiłku przedtreningowym. W czasie treningu stosujemy węglowodany o wysokim IG.
Po treningu węglowodany mieszane- jest to uzależnione od ilości treningów w tygodniu, ich objętości i intensywności. W dniu treningowym należy zwiększyć ilość spożywanych kalorii o wartość utraconych podczas treningu.
Posiłki należy komponować w taki sposób, aby wartość kaloryczna w każdym z nich była podobna. Nie należy traktować jednego posiłku jako głównego i zjadać w min bardzo dużą ilość kalorii na raz, zwłaszcza o wysokim IG. Powoduje to niekontrolowane skoki cukru, uczucie senności, ociężałości, dekoncentracji i wiele niekorzystnych zjawisk dla zdrowia organizmu.
Należy również pamiętać, że w przeciwieństwie do sportów siłowych, w kolarstwie nie powinno się nadużywać sporych ilości białka, a w szczególności tego pochodzenia zwierzęcego. Jest to związane z właściwościami hamującymi wchłanianie wspominanych węglowodanów oraz możliwym zakwaszeniem mięśni.
Częstym błędem jest niedoszacowanie zapotrzebowania kalorycznego, dlatego w dniu treningowym należy już od rana spożywać większe ilości kalorii.
Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie kolarza może skutkować skurczami mięśni, napięciami, bolesnością zwłaszcza podczas rozgrzewki, osłabieniem mięśniowym i uczuciem braku energii do wysiłku, trudnościami w dokończeniu treningu, maratonu (efekt odcięcia).
Jednym z objawów jest również duże zmęczenie potreningowe, utrzymujące się nawet do następnego dnia, aż do czasu naładowania kaloriami i uzupełnienia glikogenu. Wpływa to wszystko niekorzystnie na zawodnika, jego życie codzienne, ograniczając progres formy.
Dlatego wskazane jest mieć dobrze skomponowaną i wyliczoną dietę, która znakomicie pomoże w osiąganiu celów sportowych.
Dobra dieta kolarzy szosowych to również krótszy i wydajniejszy sen. Budzimy się wyspani, wypoczęci i gotowi do wykonywania, z pełnym zaangażowaniem zadań kolejnego dnia.
Odżywianie kolarza musi więc zostać idealnie zaplanowane. Dopasowujemy dietę pod kątem konkretnych predyspozycji ciała, a także intensywności treningów klienta. W razie zainteresowania lub jakichkolwiek pytań serdecznie zapraszamy do kontaktu – chętnie udzielimy wyczerpujących odpowiedzi.
CYCLING ACADEMY – Grzegorz Kaźmierowski
Trener kolarstwa / Trener biegania / Dietetyk sportowy
ul. Kochanowskiego 17
63-000 Środa Wielkopolska
Tel.: 502 512 250
e-mail: grzegorz@cyclingacademy.pl
© Copyright 2020 - CYCLING ACADEMY Grzegorz Kaźmierowski - All Rights Reserved | Realizacja DevDesign.pl